Debuggen en foutopsporing van software
Debuggen is het vinden en verwijderen van fouten ( bugs ) uit een software programma. Bugs komen voor in programma’s wanneer een regel code of een instructie conflicteert met andere elementen van de code. Ook fouten of defecten in hardware noemen we bugs. Essentie is dat een programma niet goed functioneert als gevolg van een bug.
Programmeren is een complex proces. Omdat het mensenwerk is, kunnen er vaak fouten optreden. De oorzaak van een bug is vaak een conflict in de software wanneer men verschillende applicaties met elkaar probeert samen te laten werken.
Programmeerfouten
Programmeerfouten zijn de meest voorkomende bugs en het proces van het vinden en corrigeren heet debuggen. Er kunnen drie soorten fouten in een programma voorkomen: syntaxisfouten, runtime-fouten en semantische fouten. Het is handig om dit onderscheid te maken zodat je de bugs sneller kunt op te sporen.
Geschiedenis van debuggen
Volgens de overlevering was de eerste computerbug een echte bug. In 1945 op Harvard, zorgde een mot tussen twee elektrische relais van de Mark II Aiken Relay Calculator ervoor dat de hele machine werd uitgeschakeld.
Debuggen is werk van de programmeur
Debuggen is een ontwikkelaarsactiviteit en effectief debuggen is erg belangrijk om de kwaliteit van het systeem te verhogen. Debugging geeft niet de zekerheid dat de applicatie volledig aan zijn eisen voldoet. Daarom moet je de software altijd testen nadat een bug is hersteld.
Voor de programmeur is debuggen moeilijker voor complexe systemen, met name als verschillende subsystemen nauw zijn gekoppeld, omdat veranderingen in een applicatie of interface in een andere systeem moeilijk ter herleiden bugs kunnen veroorzaken. Soms kost het meer tijd om een programma te debuggen dan te coderen.
Debuggen en testen horen bij elkaar
Tijdens het ontwikkelen van software ondergaan de programmamodules vele zware tests. Verschillende testtypes moeten problemen en fouten aan het licht brengen voor dat de software naar productie gaat. Zo zijn er unittesten, systeemtesten, integratietesten, performancetesten, acceptatietesten enzovoort. Tijdens deze testen vindt je altijd fouten en bugs. De softwarecode bevat potentiële fouten die ervoor kan zorgen dat de applicatie zich onverwacht gedraagt of zelfs crasht. Deze fouten worden teruggekoppeld naar de programmeur die ze dan routinematig door middel van debuggen verwijderd.
Tijdens het foutopsporingsproces (het testen dus) worden regelmatig complete programma’s gecodeerd en uitgevoerd speciaal om problemen op te sporen. Grote applicaties, die miljoenen programmacoderegels bevatten, zijn onderverdeeld in kleine onderdelen. Het is efficiënt om ieder onderdeel eerst afzonderlijk te testen en te debuggen, gevolgd door de applicatie als geheel.
Het debug proces
Om een programma te kunnen debuggen, moet de programmeur beginnen met een geconstateerde fout. Daarna moet hij de broncode met de bug isoleren en de bug verhelpen. De programmeur moet weten hoe hij de bug moet op lossen. Daarvoor is kennis over probleemanalyse en foutopsporing nodig. Als de bug is opgelost, is de software klaar voor gebruik.
Dit is het foutopsporingsproces:
1. Reproduceer de foutsituatie.
2. Beschrijf de bug. Probeer zo veel mogelijk invoer van de gebruiker te krijgen om de exacte oorzaak te achterhalen.
3. Leg de status van het programma vast als de bug verschijnt. Probeer alle variabelewaarden en toestanden van het programma op dat moment te krijgen.
4. Analyseer de status op basis van de variabelen en de actie op dat moment. Zoek op basis daarvan naar de oorzaak van de bug.
5. Verhelp de aangemelde bug, maar controleer ook of er niet een nieuwe bug is geïntroduceerd.
(bron: https://www.itpedia.nl/2019/01/30/debuggen-en-foutopsporing-van-software/)
Code Support
Indien u met uw applicaties, websites, webshops tegen problemen aanloopt kan Utilewebsites.nl u helpen om dit op te lossen. Geheel vrij blijvend kunt u uw vraag indienen bij code-support.
Dien uw vraag in bij Code Support
UtileWebsites beschikt over diepgaande kennis van diverse programmeertalen en websystemen (bijv. opensource zoals o.a magento en wordpress). U kunt altijd uw vraag indienen, mocht UtileWebsites geen specialist in huis hebben, dan zullen we dit melden en u eventueel een andere specialistisch bedrijf aanbevelen.
UtileWebsites is gespecialiseerd in het ontwikkelen van maatwerk totaalconcepten, oplossingen en integratie oplossingen met bestaande systemen voor webshops, websites en applicaties. U kunt denken aan maatwerk websites, optimalisaties bestaande systemen, webapplicaties, CMS-systemen en maatwerk uitbreidingen, zoals modules en plugins voor WordPress, WooCommerce en Magento. Dit houdt in dat wij verder gaan dan alleen de basis, we verleggen de grens om uw ideeën te laten aansluiten bij uw website en webshop.
Overzicht scriptalen/programmeur skills
Ontwikkelen van maatwerk totaalconcepten & slimme oplossing voor Magento, WordPress en Woocommerce.
Ook de overstap van Magento 1 naar Magento 2 bent u bij ons in goede handen. Voor zowel het migreren van de bestaande data als het her-ontwikkelen van modules/extensies van 1 naar Mag 2.
Meer over webshops